Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

9 Mart 2017 Perşembe

10 Mart Erdogan-Putin görüşmesi üzerinde değerlendirmem



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Moskova ziyaretinin El Bab operasyonundan sonra ve Rakka operasyonundan önce olması, masanın en kritik konularının bunlar olacağını görteriyor. Suriye'de daha fazla işbirliğine ihtiyaç duyan Türkiye bu görüşmede sahada ağırlığını kaybetmemek üzere hamleler planlamakta. Trump'ın Suriye'de ete kemiğe bürünmüş bir politikası olmaması bu hamleler için uygun ortam sağlıyor. Fakat uzun zamandır  Rusya terörizme karşı sahada ABD ile çalışma isteğinde. Rusya'nın bu isteği gerçekleşir Suriye'de iki ülke işbirliği yaparsa bu durum diğer aktörleride etkileyecek.. Bu işbirliğinden en çok etkilenecek olan ise kuşkuruz Türkiye. Batı ile arası limoni olan Türkiye şu sıralar doğal olarak Moskova'ya yaklaşıyor. Bu şartlardan yola çıkarak Suriye'de ağırlığını korumak isteyen Türkiye, sahada Türk-Rus işbirliğinin devam ettiği yerlerin durumunu konuşacak. Diğer konuşulacak konu Astana ve Cenevre'deki görüşmeler. Tabi görüşmede, dile getirilecek diğer bir konu Rus askerinin Menbiç'in batısındaki köylerde  YPG'ye bağlı Membiç Askeri Konsey'nin armalarını  takmaları olacaktır. Bu durumun yansımaları neticesinde  yarın ki görüşmede uyarı olarak ortaya konacağını düşünüyorum. Uçak krizinden sonra Rusya'nın Kürtlere bakışı değişmiş bunu politikasına da yansıtmıştır. Bu iki ülkenin sorunlarını kapatmaz ki karşılıklı ilkesine göre Türkiye'nin Kafkaslara el atması için bir neden sayılır.

Yukarıdaki konular masada olacak en ciddi konular. Ekonomik, kültürel alandaki görüşmeler şu durumda arka sırada kalıyor. Zaten Rusya'nın, Türkiye'ye uyguladığı yaptırımların büyük bir kısmı devam edecektir. Özellikle Türk inşaat sektörünün Rusya'da çektiği sorunların çözülmeyeceğini düşünüyorum. Rusya yaptırımları kaldırma konusunda isteksiz. İsteksiz olmalarının sebebi yeri geldiğinde almak istedikleri tavizlerde bu yaptrımların kaldırılabileceğini dile getirmelerinden geliyor. 


10 Mart 'dan sonrası

Suriye'de işbirliğinin korunması, Rakka ve Menbiç konularında Türkiye'nin elinin dolu dönmemesi (ABD faktöründen dolayı), Rusya'nın Türkiye'ye yaptırımların devamı şekli gibi gözüküyor...




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder