Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

27 Kasım 2016 Pazar

Rusya'da Trump Etkisi


   Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimi üzerinden 20 gün geçmesine rağmen Rusya'da bu konu hala konuşuluyor. Sadece Duma'da değil aynı zamanda halk Trump'ın gelişine çok sıcak bakıyor. Trump'ın  ''Putin ile her konuda konuşarak çözüm bulma'' mesajı dillerden düşmüyor. Clinton'a doğal olarak soğuk bakan Rusya halkları, Trump'a kucak açmış bekliyorlar.


   Bu yakınlaşmanın geçmişine bakmak gerekirse Trump'ın ''Face The Nation'' programında Putin ile alakalı ''Onunla muhtemelen çok iyi anlaşacağımı düşünüyorum. Şu an yaşadıklarımıza benzer sorunlar yaşamayacağımızı sanıyorum'' gündeme damga vurmuştu. Bu iyi niyet mesajları  Rusya Devlet Başkan'ı Vladimir Putin'nin  yıllık düzenlediği basın toplantısında karşılık bulmuştu.Vladimir Putin, Trump hakkında ''Çok yetenekli biri olduğuna şüphe yok. Şu an gördüğümüz kadarıyla başkanlık yarışının tartışılmaz lideri o. İlişkileri farklı bir seviyeye çıkarmak istediğini, Rusya’yla daha derin ilişkiler kurmak istediğini söylüyor. Bundan memnun olmamaya imkân var mı? Tabii ki memnunuz.'' demişti. Bu açıklama Trump tarafından yazılı açıklama yayımlandı: ''Kendi ülkesinde ve ülke dışında bu denli saygı gören bir kişiden bu denli nazik iltifatlar almak her zaman büyük bir onurdur. Ben her zaman Rusya ve ABD’nin terörizmle mücadelede, dünyada barışın tesisinde birlikte çalışması gerektiğine inandım. Karşılıklı saygıyla gelişecek ticari ilişkileri ve diğer kazanımları saymıyorum bile.'' Bu açıklamalar Trump tarafından birkaç kez daha tekrarlandı ekranlar önünde. Bu açıklamalar üzerine partisinden tepki çekmesi onun Putin hakkında söyleyeceklerini ve söylediklerini değiştirmedi.Seçimleri Trumpın kazandığı iyice belirginleşince Rusya'da trump baskılı flamalar görmek çokda zor olmadı. Sosyal medyada Putin'i ve Trump'ı birlikte gösteren resimler çoğaldı. Halk iyice Trump'ı benimsedi. 

   Rusya'da yaşayan müslümanların büyük bir kısmıda Trumpçı oldu. Clinton'nın: Rakibi ile en büyük fikir ayrılığı bu konuda. Müslümanların girişinin engellenmesini önermenin bile Ortadoğu’daki Müslümanları yabancılaştıracağı ve ABD ile ilişkilerine zarar vereceği görüşünde olması Rusya müslüman halkı üzerinde bir etki yaratmadıTrump'ın müslümanlar için hiç hoş olmayan cümleler kullanmasını duyan ama kulak tıkıyan Rusya müslümanları Trump'dan yine ilk nefret edecek ve bunu toplumda yaygınlaştıracak taraf olacaktır.

 Dereyi görmeden paçaları sıvıyan Rus halkı, Amerika dış politikasının Rusya'ya karşı çok ciddi şekilde değişme ihtimalini görüyor. Sağduyunun öne geçip gerginliği düşürme isteği Trump tarafından net şekilde iletilmesi Rusya tarafından karşılık bulacağı kesin. Fakat bu Rusya'nın Amerika'ya karşı dış politikasının ciddi şekilde değiştirmeyecektir.  Trump röportajlar esnasında üzerinde durdugu diğer önemli konu ''Amerika'nın çıkarı için ne gerekiyorsa onu yapcağı''. Rus-Amerikan ortak çıkarlarını Ortadoğuda bulmak günden güne zorlaşıyor. Türkiye'nın sınırında olan bu gelişmeler Türkiye'nin belirleyici konumda olmasıda bu ortak çıkarların bulunmasını zorlaştıran bir faktördür. Değişenlerin bu ortak çıkarları nasıl etkileyeceğide önemlidir. Bu demek oluyor ki söylemde bir kaç konu üzerine sivri lider Trump,  Putinle anlaşma yoluna gidecektir. Fakat yeni doğan durumlar ve değişenler üzerine güç kavgası tüm hızıyla devam edecektir. 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder