Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

29 Mayıs 2016 Pazar

Yunanistan'da Rusya Devlet Başkanı Putin'nin Türkiye Hakkında Söyledikleri

Yunanistan'da Rusya Devlet Başkanı Putin'nin  Türkiye Hakkında Söyledikleri


  Rusya Devlet Başkanı Putin'nin Atina ziyareti esnasında Türkiye hakkında söylediklerini önemsiyorum. Putin, Ankara ve Moskova'nın iletişimi sürdürdüğünü, Moskova'nın iletişimi geliştirmek istediğini ama ilk adımın Ankara'dan gelmesi  gerektiğini söyledi.  Türk halkıyla Rus halkının dostluk seviyesini önemsediğini söyleyen Devlet Başkanı Putin, somut adımlar beklediğini ekledi. (Somut adım:  Ankara'nın ilk adımı atması, özür dilemesi,  tazminat ödemesi olarak değerlendirilmeli.)

  Putin'nin cümleleri değişmemişti fakat ses tonu ve yaklaşım biçimi dikkat çekilmesi gereken bir nokta. Sakin ve yumuşak konuya girişi, zeytin dalı olarak adlandırılabilir. Koşeli sert çıkışının olmaması önemli bir hussus. Tabi ki tazminat ve özür isteklerinden vazgeçmiş değiller fakat zeytin dalının sonunda ne olacağı nereye varılacağıda ancak Ankara'nın buna geç olmadan cevap vermesiyle anlaşılabilir. İki ülke içindeki bürokrasi, siyasiler, konsoloslar, iş dünyası  yumuşak ses tonuyla ve sert çizgiler koymadan kriz çözülmeli diyor. Putin'nin, bu  çerçevede sakin  ses tonu, köşeli sert cümlelerden uzak durması daha yuvarlak cümleleri ile meseleye yaklaşımı bir ilk!  Krizin başladığı günden bu yana tansiyonun en düşük olduğu noktadayız. Değerlendirilmeli midir?  Geç olmadan evet. İki ülkede sağduyunun ön plana çıkması krizin çözülmesini pratikleştiren bir argüman olacaktır. 3. Gözlem masası kurularak krize neden olan uçak düşürme olayını araştırılabilirler. Nihayetinde günümüz teknolojisi o anları dakika dakika kaydetti. 3. masada Almanya, Mısır, Suriye, Amerika, Çin,  99999 ülke olsun farketmez. Türkiye ve Rusya ise bütün dökümanlarını ortaya koysunlar. Kamoyunu böylelikle ayrıntılı şekilde aydınlatmış olurlar.  Masa'da Türkiye'nin haksızlığı ortada ise tazminat ödersin,  özür dilesin.  Eğer ihale Rusya'ya kalırsa Rusya özür dilesin. Yada 'nalda da var mıhtada var' demeli,  iki tarafın el ele verip krizi şartlar koşmadan nihayete kavuşturmalı. İki ülke arasındaki bu kriz, ekonomilerinede  darbe indirdiği kesin. Rusya'nın Avrupa'dan yediği ekonomik ambargoyu Türkiye üzerinden geliştirdiği enerji politikası ile yenmeye çalışması gayet mantıklıydı. Fakat kriz bu stratejik adımı geçiktiriyor. Aynı durumu Türkiye üzerinden okursak Avrapa'ya Rusya kartını istediği gibi oynayan Türkiye krizden sonra kartını kaybetmiş durumdadır.

Ah şu Yunanistan turizmi!


  Rusya Devlet Başkanı ayrıca Rus turistlerin Yunanistana yönelmesi için vize sorunu dile getirdi. Bunuda hal ettikten sonra Rus turistler Yunanistana gidecekmiş miş miş miş.
Yunanistanın pahalılığını Rus turist kaldıramayacağı ortada. Yunanistanın turizmde hizmeti herkes tarafınca biliniyor. Türkiye'nin onda belki 3 olur ama 4'ü olamaz. Hem çok para ödeyecek hem hizmetten birşey anlamayacak olan Rus turisti bu sene olmazsa seneye Antalya'nın, İstanbul'un hayallerini kuracaktır. Şuanda bile bu hayalleri kuran binlerce Rus oldugunu tahmin ediyor hatta sosyal medyalarında olan paylaşımlardan takip edebiliyorum.

Son olarak

  Ülkeler arasında krizler çıkabilir. Mesele bunu nasıl çözeceğinizdir. Sağduyu, sakinlik,çözüme ulaşma isteği, şeffaf olma....



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder