Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

30 Mayıs 2016 Pazartesi

Rusya Devlet Başkanı Putin'e , Bakan Çavuşoğlu'ndan Cevap



  Dünkü yazımda Rusya Devlet Başkanı Putin'nin zeytin dalı uzattığını ve tansiyonun en düşük seviyelerde olduğunu yazmıştım. Geç olmadan Türkiye'ye yumuşak pasla bırakılan bu topa aynı yumuşaklıkla cevap verilmesi temennisinde bulunmuştum. Beklediğim cevap Bakan Çavuşoğlu tarafından aynı ustalıkla geldi.

   Dışişler Bakanı Çavuşoğlu şu değerlendirmeyi yaptı  ''Türkiye de ilişkileri düzeltmek istiyor. Putin diyor ki, adım bekliyoruz. Biz de diyoruz ki, bu adımları atabilmek için gelin ortak bir çalışma grubu oluşturalım. Onlar kendi aralarında konuşsunlar, fikir üretsinler, hangi adımları atmamız lazım. Şimdi biz İsrail'le görüşüyor muyuz? Diplomatlarımız, bürokratlarımız görüşüyorlar. niye? Geriye kalan şartlarla ilgili adımları nasıl atacağız bunu konuşuyoruz. Bizim Rusya'ya önerimiz  bu oldu. İster resmi , ister gayri resmi nasıl isterlerse hangi adımları atacağımızı değerlendiririz ve neticede  de ortak yolu buluruz. Bulunmayacak bir konu değil.

  Değerlendirmesindeki cümlelere az çok aşinayız ama öyle bir nokta var ki benim ilk kez duyduğum, gözlerimi açıp tekrar okuduğum. Cümle şöyle '' İster resmi, ister gayri resmi nasıl isterlerse hangi adımları atacağımızı değerlendiririz ve neticede  de ortak yolu buluruz. Bulunmayacak bir konu değil.'' Yani Çavuşoğlu hatamız varsa eğer her yoldan bunu çözmeye hazırız, eğer hatanız varsa yine her yol bunu çözmeye açık diyor. Bu cümle bu krizi çözmeye yeter mi ona Rusya karar verecek. Fakat aynı ustalıkla Rusya sahasına bırakılan bu estantanelik pas geç olmadan karşılık bulmalı. Zira tansiyonun en düşük noktasında Bakan Çavuşoğlu dersini çalışmış Türkiye'nin bu konuda üstüne düşecek her şeyi yerine getireceğinin işaret fişeğini bir kez daha yakmıştır.

 Yine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'nın Diyarbakır dönüşü gazetecilere yaptığı bir açıklamada '' İlişkilerin bozulmasını biz istemedik. Sayın Putin'den olumlu bir adım geldi de biz olumsuz bir yaklaşım mı sergiledik''  bulundu. Bu liderler arası bir olumlu hava yaratır mı ilerleyen günlerde göreceğiz fakat zannediyorum ki ılımlı bir diplomatik süreç bizi bekliyor.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder