Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

31 Mayıs 2016 Salı

Çok Bilinmeyenli Denklem Rusya





Rusya ile son 6 günde gelinen nokta olumlu sayılsada sonuca gidecek yolun hala muğlak olduğu son açıklamalardan belli oluyor. Putin'nin açıklamasıyla tansiyonun düştüğü günlerde Bakan Çavuşoğlu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'nın olumlu yönde demeç vermeleri krizden sonra en uzlaşmaya elverişli ortam sayılabilir. Türkiye krizin başlangıcından bu yana uslubunu uzlaşmacı çerçevede koruyor ve anlaşma sinyalleri veriyor. Buna binaen günler önce Rusya Devlet Başkanı Putin'nin ses tonu düşük, köşeli cümlelerden uzak konuşması Rus ve Türk halkını, turizmcileri, iş adamlarını, bürokrasiyi heyecanlandırmıştı. Fakat Rusya'dan gelen  dünkü açıklamalar ''işi yokuşa sürmek'' deyimiyle eş değer.  Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov, Dışişler Bakanı Çavuşoğlun'a verdiği cevap işin uzlaşma kısmından çok, krizi büyütmeden bekletme noktasına getiriyor. Krizin bekletilmesi Rusya'nın Suriye politikası ile paralel olarak mı ilerler? Bence evet. Suriye'de riskler gören Putin, ayağını yer etmeden bu krizi bekletme taraftarı olduğu ortada. Yani Türkiye sınır ihlali olmasına rağmen defalarca uyardıgı aideti belirsiz bir uçağın vurulmasından dolayı özür de dilese, tazminatta ödese krizin aynı gün çözülüp feraha kovuşması uzak bir ihtimal. Suriye konusu çözülmedikçe Rusya , Türkiye arasındaki ilişkiler bu eksende devam edeceği kesin. Mesela Rusya Devlet Başkanı Putin'nin Ortadoğu ve Afrika Temsilcisi, Dışişler Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov'a basın mensuplarının Türkiye'nin Suriye'ye müdahalede bulunması ile ilgili soruları yanıtlarken verdiği cevap söylediğimin  paralel ilerlemeye örnektir. Ne diyor Bakan Yardımcısı Mahail Bogdanov ''Hangi zeminde müdahale olacak?  Bu bir ülkenin egemenlik haklarına müdahale anlamına geliyor. Bir başka ülkeye askeri bir müdahele için BM Güvenlik Konseyinin yada meşru yönetimin talebinin olması gerekir.

Rusya'nın krizi bekletmesinin diğer bir nedenide Türkiye'nin Karadeniz konusundaki politikası. Rusya'nın Karadeniz'de yayılmacı politikasından rahatsız olan Ankara,  rahatsızlığını devletin en yüksek noktasından dile getirdi. Arkasından Rusya'da, Karadeniz asla Nato gölü olmayacak demecini verdi. Türkiye-Rusya krizini açmazda tutacak diğer bir konu daha.

Diğer yandan Rusya Dışişler Başkanı Sergey Lavrov "Abacı, kebeci, ara yerde sen neci?"  ekseninde ABD mevkidaşı John Kerry'den Türkiye-Suriye sınırının kapatılmasını talep etti.

Peşi peşine gelen açıklamalar arpacı kumrusu gibi düşünmeyi bertaraf eder şeklinde. Özür dile, tazminat öde sonra aramızdaki ilişkileri düzeltmeyi konuşalım. Tabi bunlara Ankara, günümüz şartlarında sıcak bakmıyor.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder