Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

10 Aralık 2015 Perşembe

Rusya'da Okuyan Türk Öğrencilerin Gözünden Uçak Krizi


24 Kasım'da Rusya'da yaşayan Türk öğrenciler olarak tüm dünya gibi şaşkın bir güne uyanmıştık.
Sınır ihlalinden dolayı bir Rus Savaş uçağı,Türkiye angajman kuralları çerçevesinde F16 uçakları tarafından düşürülmüştü.
İlk dakikalarda Rusya'da okuyan ve çalışan Türklerin aklına ''Peki şimdi biz ne olacağız?'' sorusu egemen oldu.
Bir yandan haber sitelerini ve canlı yayın yapan kanalları takip ettik.Diğer yandan dışarda temkinli yürüdük.Herhangi bir provakosyana alet olmamak için dikkat ediyorduk.


Türkiye'den ve Rusya'dan Gelen Açıklamalar

   
Sabah saatlerinde art arda her iki taraftan gelen açıklamaları okurken,kulağımıza başka şehirlerden doğruluğu kanıtlanmamış kötü haberler geliyordu.
Bazı haberler Türk öğrencilerin yurtlarda Rus öğrenciler tarfından dövüldüğü,birkaçının içeri atıldığı şeklindeydi.
Kendi aramızda kaldıgımız yurdun bile güvenli olmadığını konuşur olduk.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlın'dan yapılan açıklamada, Türkiye'nin hava sahasını ihlal eden uçağın düşürüldüğü bildirildi.Uyarılara aldırmadığı için angajman kuralları çerçevesinde düşürülen savaş uçağının SU-24 tipi Rus uçağı olduğu belirtildi.

Rusya'dan gelen açıklama ise  ''uyarılmadan düşürülen uçağımız,sınır ihlalide yapmamıştır'' diyordu. Üstüne üstelik sınır ihlalinin olmadığını her türlü kanıtlayacağız diye ciddi bir açıklama daha yapıyordu.



  Türk Öğrencilerin Korkusu 

Diğer şehirlerden gelen doğruluğu belli olmayan bir çok haber bazılarımızı korkutmuştu. Günler geçtikçe korku daha çok artı. Çünkü düşen uçağın karşılığının hem politik hem de ekonomik yaptırımlarla verileceği açıklanıyordu. Kulağımıza okudugumuz okuldan Türk öğrencilerin listesi yapılıyor diye haberler geldi. Aynı günlerde Moskova'da iş adamlarının içeri alınması, yurtların aranması, Türkiye'deki üniversitelerle anlaşmaların tek taraflı fes edilmesi gibi yaptırımlar tedirginliğin yersiz olmadıgını gösterdi. Türkiye'de okuyan Rus öğrencilerin geri çağrılması en çok ürküten adımdı. Bu durum Rusya'da eğitim gören Türk öğrencilerin de Türkiye'ye çağrılacağının bir işareti olarak algılanıyordu. Alta piskolojik baskı devam ederken nihayet Rus Milli Eğitim Bakanlığı Rusya'da okuyan Türk öğrenciler için açıklamayı yaptı. Türk öğrencilerin eğitim hayatına rahatça devam edibileceklerini kamoyuna duyurdu. 
Açıklama rahatlattı mı?
Tabi ki hayır!




Analiz


Rusya'dan gelen açıklamaları, sonrasındaki ambargoları, eğitim alanında yaşanan sorunları bir kenara koymak gerekirse şunları söylemek isterim. Bu tarz krizler tarafların sorunu çözme çerçevesinde iyi niyetini göstermek için büyük bir şans el ediyorlar. Türkiye'nin Rusya için ılımlı açıklamalarını önemsiyorum. Bunu bir geri adım olarak  algılamıyorum. Büyük bir problemi çözümsüz hale getirmemek için haklılığını da savunarak kamuoyunu sakinleştirdiğine inanıyorum.Uluslararası normlarda haklılığı tüm dünyaya ıspat etmiştir. 

Oyun kurarken elinde kartları en çok olan ülke manevra alanı geniş olan ülkedir. Bu avantaj oyunu kurarken eli rahatlatan bir agümandır. Türkiye bu argümanını kaybetmemek adına gerekli bilgileri açık tuttuğu kanallar üzerinden hem Rusya'ya hem de batı müteffiklerine aktarıyor. Rusya ise kanalları açık tutmak için iyi niyetini gösteren Türkiye'ye yukardan sert mesajlar verirken geçici yaptırımlarla bu işte sert bir görünüm çiziyor. Zaten beklenende buydu. Rusya sadece ekonomik ambargolarla pozisyonunu sınırlı tutuyor. Peki unutur mu bu krizi? Asla...

Esed'in durumu Rusya'nın Türkiye'ye karşı ilerde nasıl bir adım atacağını belirleyecek gibi. Esed'in gidici olduğu bir Ortadoğu'da Rusya, Türkiye'yi kaybetmek istemez. Türkiye ise Avrupa'ya karşı Rusya gibi bir kartını kaybetmek istemez. Özellikle iki ülke arası ekonomik ortaklık verimli şekilde gelişiyorken... Genel konjonktör her iki ülke için Ortadoğu'da alternatifi ifade ediyor.
Tabi alternatif derken Rusya'yı destekleyen İran'ı unutmamak gerekir.

Son olarak;
Olumsuzluklar sürü halinde alt alta dizile dursun gelecek günlerin güneşli olacağını söylemek aptalık olarak düşünebilirsiniz. Fakat! Yakın zamanda Türkiye ve Rusya hata oranı daha az,iletişim yolları daha net, ekonomik ortalığın daha güçlü olduğu bir ilişki bekliyor.

Unutmayınız Rus aklı santrancı kuralına göre oynamaz.
Temkinli davranmakta fayda var.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder