Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

20 Aralık 2015 Pazar

Rusya ve Türkiye'nin Karşılıklı Psikolojik ve Ekonomik Durumu


   Uçak Krizinden Sonra Rusya ve Türkiye'nin Karşılıklı Psikolojik ve Ekonomik  Durumu


   24 kasım sabahı Türkiye tarafından sınır ihlali yapan Rus savaş uçağı angajman kuralları çerçevesinde düşürüldü. Bunun üzerine hem ekonomik hem psikolojik savaş başladı diyebiliriz.

  Ekonomik Savaşın Galibi Yok


  Rusya'nın geçmişine biraz bakmanız bu konuyu değerlendirirken daha doğru sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır. Avrupa'nın ambargosundan sonra Dolar Ruble karşısında adeta vals yaptı. Kriz bütün Rus bankalarını vurmuştu. O zamanlar bir banka müdüründen dolaylı olarak bana gelen haberi anımsadım. Sözleri kara bulut gibi çökmüştü üstüme.
''Her yolu deniyoruz ama bir metre ilerleyemiyoruz. İki ay daha böyle gidersek Rusya iflas edebilir.''
İflastan bahsediyordu. İşte o iki ay geçeli aylaar oldu. İflas tabi ki olmadı ama ekonomik olarak Rusya zor günler geçiriyor. Şu bir gerçek Ukrayna krizinden sonra Rusya'ya uygulanan ambargo sağlam bir yumruk olarak Rusya'nın tam yüzüne inmişti. Rusya düşmedi yürümeye devam etti.  Hali hazırda AB tarafından yumruklar devam ediyor. Rusya yürümeye devam ediyor. Bu noktanın doğru okunması gerekir.


  Petrol fiyatlarındaki düşüş, batılı ülkelerin yaptırımları ve ülkeye sermaye akışındaki durgunluk nedeniyle zor günler geçiren Rusya için yıllık 25 milyar dolar düzeyinde ihracat yaptığı Türkiye önemli bir ticari ortak konumunda bulunuyor. (1)
Türkiye enerjisinin %55 ni Rusya'dan ithal ediyor ve ne yazık ki böyle bir açığı kapatacak alternatifi yok. Peki Rusya soğuk günlerde doğalgaz kartını kullanır mı? Sanmıyorum. Çünkü bu ,olayları küçümsemek olur. Türkiye'nin alternatiflere yönelmesini istemiyor.Türkiye Rusya için ciddi bir pazar.Vladimir Putin, doğalgaz kartını bu krizde kullanmayacak kadar zeki.


  Rusya bizden ithal ettiği birçok şeyi diğer ülkelerden temin edebilir. Yani bizim elimizde doğalgaz gibi bir kartımız yok. Biz enerjiye çözüm üretmedikçe Rusya'ya ekonomik olarak büyük ölçüde bir zarar veremeyiz. Zaten bu olay üzerine Türkiye'nin soğuk kanlılığı,yatıştırıcı üslubu ekonomi alanında yaptırım uygulamayacağını gösteriyor. Fakat...
Vladimir Putin, sert açıklamalarına devam eder, yaptırımları ağırlaştırmak isterse, Türkiye'nin hem ekonomik hem sosyal alanda yaptırımları başlayabilir. Sizinde bildiğiniz gibi Avrupa, Ukrayna olayından sonra Ambargo uyguluyor. Bu uygulamaya katılmayarak Türkiye doğru bir adım atmıştı.Bence Rusya Türkiye'yi bu çizgiye itmek istemez.Ama her zaman dediğim gibi Rus aklı santrancı kuralına göre oynamaz!

   Son zamanlarda Rusya'da yaş meyvelerin fiyatları ciddi manada arttı. Fakat açlığa alışmış bir millet bu Ruslar. O yüzden bu durum halkı isyan ettirmez. Hatta ve hatta dünya gündemini yönlendirdikleri için gayet mutlular.Anlayacağınız yaş meyvesizler ve mutlular.


Psikolojik Savaşın Galibi Türkiye

  Bunu hem uluslararası bağlamda hemde ülke içi çerçevede değerlendirmek gerekiyor. Ruslar mağdur duruma biz düştük, pilotumuz öldü söylemleri ile ülke içi psikolojiyi domine ediyor. İşe yarıyor mu? Evet. Ülke içindeki Ruslar, Türkiye'nin uçak düşürme gibi bir kabiliyeti yok hatta ve hatta bunu karar alma kabiliyeti dahi yok diye bakıyorlar. Halkın önemli bir kısmı Amerika yaptırdı düşüncesinde. Türkiye'yi Amerika'ya yalakalıkla suçluyorlar. Aslında Rusya'nın Türkiye'yi okuyamıyor olması şaşırtıcı. 1 mart teskeresini meclis veto ettiğinde, Rusya Türkiye ile ilişkilerini adeta nirvanaya çıkartacak psikolojiye bürünmüştü.Neden mi? Çünkü Amerika'ya yalakalık yapmadan veto etmişlerdi.O kadar uzağa gitmeyelim. Amerika ve AB'nin Ukrayna olaylarından sonra uyguladığı ambargoya katılmadı. O zaman yalakalık meselesi Rusya için mi geçerliydi?

  Türkiye ülke içi dinamiklerini milli duygularla kabartıyor.Sınırımızı koruduk."Sınır namustur" söylemleri ile vatan duygusnunu kabartarak hareket ediyor. Nihayetinde her iki ülke kendi halkını inandırmış ve destek almış durumda. 

  Türkiye , Rusya'nın sınır ihlali yapan uçağını düşürdükten sonra her iki ülkeden  ard arda gelen açıklamalar uluslararası kamuoyunu yönlendirme açısından önemliydi.

  Türkiye'den gelen açıklamalar sınır ihlali ve uyarı yapıldığı yönündeydi.Buna karşılık Kremlin uyarı ve ihlalin olmadığını açıklıyordu.Açıklamakla yetinmiyor bunu kanıtlayabiliriz diyordu. Kartlar dağıtıldı ve herkes eline göre oynamaya başladı. Rusya kanıtlayabiliriz dedikten sonra Türkiye sınır ihlaline dayalı uçağın rotasını yayımladı. Bu esnada hem Nato'ya gerekli bilgiler geçildi hemde Amerika'ya. Aynı saatlerde Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin'i aradığını söyledi. Aynı zamanda Rus askeri kanadına olayla ilgili ayrıntılar geçildi.Her kanala bilgi akışını başarılı bir şekilde yaptı. Türkiye'nin  hava sahası aynı zamanda Nato hava sahasıdır. En başta sessiz kalmayı tercih eden Nato saatler sonra Türkiye'yi desteklediğini dahası Türkiye'nin elindeki durumu kanıtlayan materyalleri yeterli bulduğunu açıkladı. Obama ve AB ülkelerinden gelen açık destek ise psikolojik savaşta kazananın Türkiye olduğunu gösteriyordu.

Uçak Krizinden Sonra Rusya'nın Suriye'deki Yeri

  Uçak krizinden sonra Rusya'nın sınıra ağır bombardımanı cevap niteliğindeydi. Bu bana 11 Eylülü hatırlattı.Ne olmuştu 11 Eylülde? Koskoca Amerika'ya iki uçak çarptı! Sonra Amerika bunu kullanarak Afganistan'a girdi. Rusya'nın savaş uçağı düşürüldükten sonra mağdur taraf psikolojisini devreye sokarak ağırlığını daha çok koydu. Uçaklar ve savaş gemileri gönderdi. Yetmedi hava savunmasını arttırıcı avcılar gönderdi. Ben de istediğim  bölgede gücümü arttırmak istersem mağdur taraf olmak için uyarıları duymamış gibi yapabilirim. Duymadık! Uyarı yapılmadı! Sınır ihlali yapmadık!

  
   Ya da;
   Birileri sinyal karıştırıcıları ile uyarıların Rus uçağına ulaşmasını engelledi. Bu yüzden uçak yönünü hiç bozmadan ilerledi. Sonunda vuruldu ve  kriz patlak verdi. Bu iki senaryonun neresinden bakarsanız bakın sonuç olarak Suriye'ye adeta kurulan bir Rusya görüyoruz. Esad'ın karşısında olan her hedef Rusya tarafından vuruluyor.  Siviller bile. Buna en yakın örnek Şam'da Duma'da vurulan pazar. En son 30 ölü sivil vardı.

   Ama her iki senaryoda Rusya'ya yaradı. Suriye'de Rus tahakkümü daha çok güçlendi.İstediği bütün manevraları Suriye'de yapabiliyor. Masada yerini daha sağlamlaştırdı. Çizilecek olan haritada daha güçlü ve gür sesle konuşacak olan bir Rusya var.

   İlerleyen günlere umutla bakmak dileği ile...


KAYNAKÇA
1- http://www.ahaber.com.tr/ekonomi/2015/11/27/rusya-ekonomik-kumar-oynuyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder