Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

4 Nisan 2017 Salı

Tataristan Başbakanı Halikov görevinden istifa etti


Tataristan Başbakanı Halikov görevinden istifa etti


Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Cumhuriyeti’nin Başbakanı İldar Halikov 3 Nisan pazartesi günü, yaklaşık yedi yıldır sürdürdüğü görevinden istifa etti.
Tataristan Cumhurbaşkanlığı resmi sitesinden yapılan açıklamada Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov’un Başbakan İldar Halikov’un istifa dilekçesini kabul ettiği ve İldar Halikov’un başka bir göreve atandığı belirtildi.
4 Nisan’dan itibaren İldar Halikov,  “Tatenergo” enerji şirketinde Genel Müdür görevini üstlenecek.
“Tatenergo” şirketi Tataristan Enerjisi kelimelerinin kısaltılmış şekli ve devletin enerji şirketini oluşturuyor.
İldar Halikov istifa ettikten sonra boş kalan Başbakanlık görevini Başbakanın Birinci Yardımcısı Aleksey Pesoşin vekaleten yürütecek.
“RİA Novosti” Ajansı’nın Tataristan Hükümeti kaynaklarından edindiği habere göre, İldar Halikov’un istifası, cumhuriyetin ikinci büyük bankası olan Tatfondbank’ın iflası ile bağlantılı değil ve Halikov istifa kararını daha öncelerden almış, bugün de bunu yerine getirmiş.
İldar Halikov 21 Kasım 1967 tarihinde Tataristan’ın Egerje şehrinde doğdu. Kazan Devlet Üniversitesi’nin Hukuk Fakültesi mezunu. 1993’te Çelnı-Bank’ta çalıştı, daha sonra KamAZ Kamyon Fabrikası’nda hukukçu olarak görev üstlendi. 2003 yılında Halikov Tataristan’ın ikinci büyük kenti olan Çallı Büyükşehir Belediye Başkanı oldu. 2010 yılında Tataristan Cumhurbaşkanı görevine Rüstem Minnihanov geldikten sonra Halikov da Tataristan Başbakanı görevine atandı.
Daha önce Rusya Merkez Bankası içerisinde Tatfondbank’ın da bulunduğu Tataristan’ın üç tane bankasının lisansını iptal etti. Bu bankada Tataristan vatandaşlarının 60 milyar ruble parası vardı. Lisansı iptal edildikten sonra sigortasız paralarını alamayan banka müşterileri bankanın yönetim kurulu başkanı olan İldar Halikov ve Tataristan yönetimine ultimatom ilan etti. Zarar gören müşteriler banka lisansını iptal eden Rusya Merkez Bankasının kararını geri çekmesini istemeye ve bankada kaybettikleri paraların cumhuriyet yönetimi tarafından iaade edilmesini veya Tataristan Cumhurbaşkanı’nın görevinden istifa etmesini talep etti. Aynı zamanda Mart’ta da Tatafondbank’ın eski müşterileri Tataristan Başbakanı İldar Halikov’un görevinden istifa etmesi konusunda imza kampanyası başlatmıştı.
Fotoğraf: Kommersant
Kaynak: http://tatarturk.com/tataristan-basbakani-halikov-gorevinden-istifa-etti/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder