Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

15 Ağustos 2017 Salı

Rusya Federasyonu’nun Siyasi Yapısı ve Yönetimi

Siyasi Yapı: Rusya, başkanlık sistemiyle idare edilen, kendi Anayasaları ile yasama ve yürütme organlarına sahip 21 cumhuriyet, 9 eyalet (Krai), 46 il (Oblast), 2 federal statüye sahip şehir (Moskova ve St. Petersburg), 1 özerk il (Avtonomnaya Oblast- Yahudi Özerk İli) ve 4 özerk yöre (Avtonomnıy Okrug) olmak üzere,  83 idari birimli bir federasyondur.
Yürütme organı: Anayasa uyarınca yürütme erkinin başı konumundaki Devlet Başkanı, altı yılda bir halk tarafından seçilmektedir. 4 Mart 2012 tarihinde gerçekleştirilen son seçimlerde Vladimir Putin % 63,6’lık oy oranıyla ilk turda Devlet Başkanı seçilmiştir.
Başbakan, Anayasa gereğince Devlet Başkanı tarafından atanmakta ve yine Devlet Başkanı'nın onayını alarak Hükümetini oluşturmaktadır. Hükümetin göreve başlaması için Başbakan'ın Duma’dan güvenoyu alması gerekmektedir. Başbakanlık görevini 8 Mayıs 2012 tarihinden bu yana eski Devlet Başkanı Dmitri Medvedev yürütmektedir. Hükümet’te 1 Başbakan Birinci Yardımcısı, 6 Başbakan Yardımcısı ve 21 Bakan bulunmaktadır.   
Yasama: Federal Parlamento'nun iki meclisi bulunmaktadır: Bunlardan Federasyon Konseyi, her bir 83 federal birimin başkanı tarafından atanan ve bölge yasama organınca üyeleri arasından seçilen iki temsilciden oluşmaktadır. Parlamento’nun alt kanadı Devlet Duması’nın ise 450 üyesi bulunmaktadır. 4 Aralık 2011’de yapılan son seçimlerde ülke barajı son kez %7 olarak uygulanmıştır. Bir sonraki seçimlerde (18 Eylül) baraj %5 olmuştur.
13 Eylül 2015 tarihinde Rusya'nın 83 federe biriminde yaklaşık 11 bin makam için kısmi yerel seçimler gerçekleştirilmiştir. 
Başkan/vali seçimi yapılan toplam 21 federe birimin 19'unda halihazırda başkan/vali olan iktidardaki Birleşik Rusya Partili adaylar yarışı önde bitirmiş; Smolensk'in mevcut Liberal Demokrat Partili valisi de yeniden seçilmiştir. Sibirya'da bulunan İrkutsk bölgesinde hiçbir adayın ilk turda seçilmek için gerekli olan % 50 oy oranına ulaşamaması üzerine seçimler ikinci tura kalmış; ikinci turda mevcut Birleşik Rusya Partili Vali’nin yerine Komünist Partili aday Sergey Levçenko seçimi kazanmıştır.
Bölgesel parlamento seçimlerinde de, Birleşik Rusya Partisi, % 61 oy oranıyla seçimlerin galibi durumundadır. Bölgesel parlamentolarda çoğunluğu elde eden Birleşik Rusya Partisi'ni, federal parlamentoda temsil edilen diğer siyasi partiler olan Komünist Parti, Liberal Demokrat Parti ve Adil Rusya Partisi izlemiştir.
Yıl içinde muhalefetin güçlü bir görünüm sergileyebildiği pek söylenemez.
18 Eylül 2016 tarihinde Duma üyelikleri için seçim yapılmıştır. Genel Başkanlığını Dmitri Medvedev'in yaptığı Birleşik Rusya Partisi % 54,18'lik oy oranıyla seçimden birinci çıkarken, % 5'lik ülke barajını aşan diğer partiler Komünist Parti (% 13,35), Liberal Demokrat Parti (%13,16) ve Adil Rusya Partisi (6,21) olmuştur. Bu sonuçlara göre, 450 üyeli Duma'da Birleşik Rusya Partisi 343 sandalye kazanmış; diğer üç parti sırasıyla 42, 39 ve 23 milletvekilliği elde etmiştir. Duma'nın yeni başkanı olarak ise Vyaçeslav Volodin seçilmiştir.
Rusya Federasyonu Bakanlar Kurulu Üyeleri: 
- Başbakan : Dmitri Medvedev
- Başbakan Birinci Yardımcısı : İgor Şuvalov
- Başbakan Yardımcısı : Olga Golodets
- Başbakan Yardımcısı : Arkadiy Dvorkoviç
- Başbakan Yardımcısı : Dmitriy Rogozin
- Başbakan Yardımcısı :  Dmitriy Kozak
- Başbakan Yardımcısı : Sergei Prihodko
- Başbakan Yardımcısı : Aleksander Hloponin
- Başbakan Yardımcısı :Vitali Mutko
- Başbakan Yardımcısı ve Devlet Başkanı’nın Uzak Doğu Federal Bölgesi Temsilcisi: Yury Trutnev
-Rusya FederasyonuBakan: Mihail Abizov
-Doğal Kaynaklar ve Çevre Bakanı : Sergey Donskoy
- Tarım Bakanı : Aleksandr Tkaçev
-Rusya Uzak Doğusu Kalkınma Bakanı: Aleksaner Galuşka
 - İçişleri Bakanı : Vladimir Kolokoltsev
- Adalet Bakanı : Aleksandr Konovalov
-Kuzey Kafkasya İşleri Bakanı: Lev Kuznetsov
- Dışişleri Bakanı : Sergey Lavrov
- Eğitim ve Bilim Bakanı : Olga Vasilyeva
- Sanayi ve Ticaret Bakanı : Denis Manturov
- Kültür Bakanı : Vladimir Medinskiy
-Bayındırlık ve Toplu Konut Bakanı: Mikhail Men
- Spor Bakanı : Pavel Kolobkov
- Kitle İletişim ve Basın Bakanı : Nikolay Nikiforov
- Enerji Bakanı : Aleksandr Novak
- Sivil Savunma, Olağanüstü Haller ve Doğal Afetlerin Sonuçlarının Giderilmesi Bakanı : Vladimir Puçkov
-"Kırım" İşleri Bakanı: Oleg Savelyev
- Savunma Bakanı : Sergey Şoigu
- Maliye Bakanı : Anton Siluanov
- Sağlık ve Sosyal Kalkınma Bakanı : Veronika Skvortsova
- Bölgesel Kalkınma Bakanı : Igor Slyunyaev
- Ulaştırma Bakanı : Maksim Sokolov
- Çalışma ve Sosyal Koruma Bakanı : Maksim Topilin
- Ekonomik Kalkınma Bakanı : Maksim Oreşkin


Kaynak; Dışişler Bakanlığı