Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

3 Haziran 2017 Cumartesi

Uzlaşmanın Asıl Sebebi


Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Türkiye'den tarım ürünü alımına yönelik kısıtlamaların ve Rusya'da Türk işçi istihdamını yasaklayan kararın iptalini öngören hükümet kararını imzaladı. Yani daha açık yazmak gerekirse domates ve vize dışında herşey normale döndü.
Bir yıl önce krizin ilk yumuşama sinyalleri Rusya tarafından gelirken Türkiye hep uzlaşmacıydı. Türkiye'nin uzlaşmacı olmasının sebebi meyve, sebze,(domates?), turizm veya Rusya'daki Türk inşaat yatırımcıları diyebilirsiniz. Fakat bunların uzlaşmacı olmasında küçük yer kapladığını düşünüyorum. Türkiye'de meyve ve sebze kendisine Rusya'dan sonra zaten pazar buldu. İnşaat sektörünün zararları olsada bir ülkenin dış politikasının buna bağlamasını düşünmek  ''beynini peynir ekmekle yemek'' deyimi ile aynı.
Asıl uzlaşmacı olmasının sebebi Suriye'dir. Gecen sene bu zamanlarda Rusya'nın iyice hakimiyet sağlamadan Türkiye-Rusya ilişkilerinde ilerleme olmayacağını yazmıştım. Bugüne baktığımızda Rusya'nın ağırlığı Suriye'nin her noktasında hissediliyor. Kürtlerle bağlantılarını daha çok sağlamlaştıran Rusya, sahada BM'nin terör örgütü saydığı aktörlerin dışında herkesle anlaşabilecek düzeyde olduğunu söylemek yanlış olmaz.Türkiye uzlaşmacı olmasının meyvelerini Suriye'de askeri güç bulundurarak alıyor. Bu müdahale ülkenin toprak bütünlüğünü koruyacak müdahele olduğunu anlamayanlar uzlaşmanın turizm veya domatesten dolayı olduğunu düşünenlerle aynı halayı çekiyor. 

Son olarak

Yaptırımlar kalktı. Meyve, sebze, inşaat, türizm sektöründe  2 seneye yakın olan boşluk başkalarının yerleşmesi için iyi bir fırsattı. Şimdi adım adım işi kaliteli, dünya standartlarında yapılması gerektiğini düşünüyorum.  Ancak böyle kaybedilenler hızla kazanılır.